FAQ Utsug / Filter

Här är vanligt förekommande frågor som vi samlat på ett och samma ställe för att underlätta för er. Hittar du inte svaret på er fråga så tveka inte att kontakta oss.

Hur vet man vilka partiklar som är farliga?
Vilka partiklar som är farliga beror på ämnet, materialet, storleken och processen.
Här nedan är en bild som förklarar storlek och ämne på ett bra sätt.När skall man byta filter i utsuget?
När man skall byta filter är lite beroende på hur utsuget andvänds och hur mycket det används. För att säkerställa att det fungerar rätt och till full kapacitet så rekommenderar vi att man byter 1 gång/år. En del måste byta 2-3 gånger/år beroende på hur mycket och till vad utsuget används. Det finns också olika filter som man skall byta i olika utsug. En del utsug har indikatorer som visar när det är dags att byta, andra har en signal när det är dags att byta. På vissa utsug märks det genom att suget minskar vilket betyder att det inte kan gå på full kapacitet - dags för filterbyte.
Det kan även märkas genom att det t.ex börja lukta starkt av etanol om det är det man har utsuget till då är aktivkolfiltret mättat och kan inte längre ta upp mer - dags för filterbyte.

Är du osäker så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Rök från lödtenn är det farligt?
Rök från lödtenn är farligt att andas in. Lödrök har en partikelstorlek på ca 0.1µm - 0.01µm vilket påverkar våra övre luftvägar, lungor och vidare ut i nervsystemet. Det bör verkligen tas på allvar att åtgärda situationen om ni andas in lödrök eller liknande. Med ett utsug från ULT är det enkelt att få en säker arbetsplats. Placera utsuget under eller bredvid arbetsbordet sedan monteras en arm fast på bordet med hjälp av ett bordsspänne. Armen skall komma ända fram till källan där lödröken uppstår och på armen monteras en utsugshuv som är anpassad efter arbetsuppgiften. Oftast väljer man en utsugshuv som är pennformad. ULTs utsug är mobila och enkla att hantera, man kommer i gång väldigt snabbt när man väl fått utsuget på plats. Kontakta oss så skall vi hjälpa er att hitta ett utsug med rätt arm och utsugshuv som passar för ert arbete.
Vad menas med processventilation?

Processventilation - processutsug betyder att man har utsug dvs frånluft direkt vid källan.

På miljöverkets hemsida finns följande beskrivning, nedan finns ytterligare info via länken. 


Processventilation innebär att man fångar in föroreningar från en process nära källan, med hjälp av frånluft. Det gör att spridningen i lokalen minskas. Processventilationens förmåga att ta hand om föroreningar har stor betydelse för halten av luftföroreningar i en lokal.

Länk till miljöverket om processventilation 


 

Har ni utsug för laserbehandling på hud
Ja, det finns utsug och filteraggregat för laserbehandling på hud. Utsug- och filterenhet som är anpassad för skönhetssalonger, sjukhus som utför många olika laserbehandlingar på huden. Det är ULTs MED som är anpassade för detta.
Har ni utsug för lim med isocyanat?
Ja, det finns utsug för lim med isocyanat. Det är vanligast att använda ACD-serien, men kontakta alltid oss för att avstämma processen.
ACD utsug och filteraggregat för gaser, ångor och lukter
Har ni utsug för konservator?
Vi har utsug för konservatorer. Det finns utsug för kombination mögelsporer och etanol, endast etanol mm. Dessa utsug anpassas för ändamålet man har för avsikt att använda det till så att filtreringen blir rätt. Det är viktigt att partiklarna fångas upp.

Kontakta oss och berätta vad ni hanterar för ämnen så hjälper vi er att hitta rätt utsug.
Är det svårt att byta filter?
Det är enkelt att byta filter på enheterna. Det finns särskilda spännare på aggregatets utsida som man enkelt öppnar och lyfter av toppen på aggregatet. Där finns filtermatta, partikelfilter och även hela kassetten med aktivkolfilter eller kemisorptionfilter. Principen bygger på att man tar bort det filter som är fullt och  ersätter med ett likadant fast nytt på samma plats och placering. 
Vi har mycket slipdamm i våra lokaler, jag funderar på om det är farligt
Slipdamm är inte alls bra att andas in. Ju mindre partiklarna är desto längre in i vårt system kan de ta sig. Vilket ämne det sedan är man får i sig är också beroende på hur farligt det är att få ämnet i sig. Partikelstorlek från 0,1µm påverkar vårt respirablasystem och partikelstorlek från 0.1µm -0.001µm påverkar även vårt nervsystem. Det är jätteviktigt att se över sin arbetsmiljö för att säkerställa vad det är man andas in.

Nedan kan du se en förklaring på inandningsbara luftföroreningar och partikelstorlek och hur långt ner de kommer i vårt system. 

Grovt damm
T.ex cementdamm, fluordamm och pollen sätter sig i de övre luftvägarna.
Partikelstorlek från 100µm - 10µm.

Fint damm
T.ex abrasivt damm, sot och bakterier går vidare ner i lungorna.
Partikelstorlek från 10µm - 1µm.

Finaste damm och rök
T.ex Svetsrök, Oljedimma, Lödrök, Tobaksrök, Laserrök och Virus.
Partikelstorlek från 1µm - 0.01µm.

Ångor och gaser
T.ex från lösningsmedel, rök och processgaser kan ta sig ända in i lungornas alveolärer och vidare i nervsystemet.
Partikelstorlek 0.01µm - 0.001µm.
Vi använder skäroljor i verkstaden, vilket aggregat skall vi välja?
När man använder sig av skäroljor så rekommenderar vi att man placerar ett utsug med filtersystem så nära källan som möjligt. Typen av utsug som vi rekommenderar är serien AOD. Dessa utsug lämpar sig för miljöer där man till exempel fräser, svarvar och borrar i metalldelar. Dessa utsug fångar upp damm från metallen och dimma från kylsmörjmedel. 
Vilken modell på filter skall jag beställa?
Vilken modell på filter ni skall beställa? Vi förstår det som att du tänker på vilket filter ni skall beställa när det är dags att byta ut mättat/igensatt filter i ert utsug. Ni kan välja att öppna utsuget och se vad det står på etiketten som sitter på själva filterkassetten som redan sitter i utsuget eller så skriver ni ner serienumret på utsuget och kontaktar oss så hjälper vi er att säkerställa vilket/vilka filter som skall bytas. 

Hjälp med att säkerställa filter vid filterbyte

Senaste nytt

2021-04-07

LPKF ProtoPlace E4 Läs mer

2021-04-07

LPKF ProtoPlace S4 Läs mer

2021-04-06

LPKF ProtoPrint S4 Läs mer

2021-04-06

LPKF ProtoFlow S4 Läs mer

2021-03-09

Sasoo luftrenare för influensavirus och pollen Läs mer

Mässkalender

2022-05-10 - 2022-05-13

Elmia Verktygsmaskiner 10 -13 maj 2022
Läs mer

2022-10-12 - 2022-10-13

EURO EXPO IndustriMässa 12-13 Oktober 2022 - Lund
Läs mer

Den här artikeln kan vara skrymmande.
Frakt- och emballagekostnaden kan bli något högre. 


This article can be bulky.
Shipping and packing cost can be a little bit higher.